Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα e-Twinning, Μεσογειακή διατροφή με βάση το ελαιόλαδο

etwinning22

 Η δράση υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Α΄ και του Β΄ τετραμήνου του σχολικού έτους 2021-22. Στην αρχή του Α΄ τετραμήνου αφού έγιναν εγγραφές στο etwinning, έγινε η κατάθεση για έγκριση του έργου «Παραδοσιακή Διατροφή». Μετά την έγκριση του έργου συνδέθηκαν στο έργο το Γυμνάσιο Θερμής Λέσβου, το Γυμνάσιο Παμφίλων Λέσβου, το Γυμνάσιο με Λ.Τ. Κάσου, το 2ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας και το 11ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Οι δράσεις ξεκίνησαν τον Ιανουάριο. Η πρώτη δράση που υλοποιήθηκε ήταν να παρουσιάσουν τα παιδιά το σχολείο τους στις άλλες ομάδες.

Ακολούθησε η παρουσίαση των μελών της κάθε ομάδας. Ο κάθε μαθητής και εκπαιδευτικός παρουσίασε τον εαυτό του και παράλληλα έφτιαξε ένα προσωπικό avatar που εικόνιζε τον εαυτό του. Σε ένα κοινό πίνακα εμφανίζονται οι αναρτήσεις όλων των μελών. Επόμενη δράση ήταν να φτιαχτεί ένα λογότυπο για το έργο «Παραδοσιακή Διατροφή» από κάθε ομάδα και να τεθούν σε ψηφοφορία ώστε να επιλεχθεί το πιο αντιπροσωπευτικό για το έργο. Άλλη δράση ήταν η δημιουργία μιας τράπεζας πληροφοριών. Οι μαθητές έγραψαν ό,τι γνωρίζουν για βασικά θέματα διατροφής, όπως καλές διατροφικές συνήθειες, τους κινδύνους κακής διατροφής, τις θρεπτικές ουσίες. Πρόσθεσαν μόνο όσα γνωρίζουν και όχι συνδέσμους από το Διαδίκτυο. Οι πληροφορίες γράφτηκαν σε ένα κοινό πίνακα, ο οποίος βρίσκεται ΕΔΩ . Στη συνέχεια οι μαθητές αναζήτησαν κάποιον πίνακα ή ένα μυθιστόρημα όπου το θέμα να σχετίζεται με την τροφή. Μόλις εντόπισαν αυτό που τους άρεσε περισσότερο, το ανέβασαν στο φόρουμ του TwinSpace όπου υπήρχε δυνατότητα συζήτησης και σχολιασμού των προτάσεων του άλλου για τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζεται το φαγητό, γιατί ο καλλιτέχνης επέλεξε το συγκεκριμένο θέμα, ποιο είναι το νόημα κλπ. Επίσης, έγιναν «προτάσεις γευμάτων», όπου οι μαθητές του κάθε σχολείου δημιούργησαν μια παρουσίαση με προτάσεις για ένα υγιεινό γεύμα (ένα σχολείο πρωινό, άλλο σχολείο γεύμα και άλλο δείπνο). Οι παρουσιάσεις μεταφορτώθηκαν στις Παρουσιάσεις Google, ώστε όλοι οι συνεργάτες να έχουν τη δυνατότητα να προσθέτουν προτάσεις και υλικό στις παρουσιάσεις του άλλου.

Εκτός από τα παραπάνω, έγινε ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών, που απευθυνόταν το οποίο συμπληρώθηκε από τους μαθητές όλων των ομάδων του προγράμματος Etwinning «Παραδοσιακή Διατροφή» και στη συνέχεια δημιουργήθηκε μια παρουσίαση καθώς και μια ανάλυση/ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα συζητήθηκαν από τα μέλη και στο φόρουμ του «twinspace». Επόμενη δράση ήταν να μαγειρέψουν οι ομάδες και να παρουσιάσουν παραδοσιακές συνταγές. Οι μαθητές μαγείρεψαν στο σπίτι τους και έφτιαξαν ένα κολάζ ή ένα αρχείο «pdf»όπου είχαν μια παραδοσιακή συνταγή της επιλογής τους καθώς και φωτογραφίες από την παρασκευή της. Επίσης δημιουργήθηκε και ένας πίνακας με παραδοσιακές συνταγές. Τέλος, έγινε μια συνάντηση όπου όλοι οι συνεργάτες – μέλη των ομάδων επικοινώνησαν μέσω τηλεδιάσκεψης όπου γνωρίστηκαν και από «κοντά» αλλά και έπαιξαν ένα παιχνίδι. Παρουσίασαν φωτογραφίες παραδοσιακών πιάτων και οι συνεργάτες τους έπρεπε να μαντέψουν τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν για να μαγειρευτεί το πιάτο αυτό.

Διεύθυνση δράσης  (χρειάζεται εγγραφή)

Εικόνες από την υλοποίηση της δράσης