Πύργοι Θερμής Λέσβου

  Τηλ.: 22510 71301
  email: mail@gym-loutrop.les.sch.gr

Η περιοχή μας

Βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής, οι ομώνυμοι Πύργοι που ακόμη και σήμερα εντυπωσιάζουν με την αρχιτεκτονική τους χάρη. Αυτοί ήταν οχυρές εξοχικές κατοικίες, κέντρα αγροτικών κτημάτων όπου παραθέριζαν οι εύποροι κάτοικοι της Μυτιλήνης. Εν μέσω Πύργων και δένδρων ξεπροβάλλει η Παναγιά η Τρουλωτή, ένας εξαιρετικός βυζαντινός ναός που κατά την παράδοση χτίστηκε το 803 από την αυτοκράτειρα Ειρήνη την Αθηναία. Περισσότερα »

Αναζήτηση

Είσοδος στο e-class

Π. Σ. Δ.

Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Παρατηρητήριο

Ψηφιακό Σχολείο

ΛΕΣΒΟΣ-ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

1685350672644

 

Στο πλαίσια της δράσης "Λαϊκά δρώμενα και γιορτές από τον κύκλο του χρόνου στη Λέσβο", πραγματοποιήθηκαν δύο επιμέρους "ανταμώματα", ένα εξ αποστάσεως και ένα δια ζώσης, όπου συνδυάστηκαν η ενημέρωση και η επιστημονική κατάρτιση με τη βιωματικότητα, ώστε η προσέγγιση με τη λαϊκή μας παράδοση να είναι πολύπλευρη και ολοκληρωμένη.

Ειδικότερα, την Τρίτη, 23 Μαΐου 2023, μαθητές της β' τάξης του Γυμνασίου Θερμής συναντήθηκαν διαδικτυακά με τον αναπληρωτή καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κύριο Χρήστο Παπακώστα, με ειδίκευση στο γνωστικό αντικείμενό "Λαογραφία και παραδοσιακός χορός".
Στο πρώτο μέρος της συνάντησης, οι μαθητές/τριες έκαναν διάλογο με τον καθηγητή, κατά τη διάρκεια του οποίου, προσδιορίστηκε η έννοια της παράδοσης, κατανόησαν ότι ο συγκεκριμένος όρος δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αλλά η παράδοση αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό, που αναπτύσσεται και εξελίσσεται και συνειδητοποίησαν ότι οι ίδιοι είναι φορείς του ελληνικού τρόπου ζωής και κουλτούρας.
Στο δεύτερο μέρος της διαδικτυακής συνάντησης, οι μαθητές παρουσίασαν το Λαμπριάτικο έθιμο της κούνιας στη Λέσβο, αλλά και απάντησαν σε ερωτήσεις και σχόλια του κυρίου Παπακώστα.
Στη διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχαν και μαθητές από το Γυμνάσιο Παμφίλων, με την καθοδήγηση των υπευθύνων καθηγητών: Σαραντίδη Ευθύμιο, Λασκαρίδη Ιγνάτιο και Μουρουγιάννη Χριστόφορο.

Σε δεύτερη φάση, την Πέμπτη, 25 Μαΐου 2023, μαθητές από τα Γυμνάσια Θερμής, Μόριας και Παμφίλων συναντήθηκαν, στα πλαίσια της ίδιας δράσης, που υλοποιείται με πρωτοβουλία της β΄τάξης του Γυμνασίου Θερμής, στο εξωκλήσι, Άγιος Νικόλαος των Παμφίλων.
Οι μαθητές και μαθήτριες των σχολείων ήρθαν σε επαφή με την παράδοση, τον πολιτισμό και τα έθιμα του τόπου τους, παρουσιάζοντας τις εργασίες τους με τα εξής θέματα:
1) Το ποδαρικό της πρωτοχρονιάς.
2) Το αποκριάτικο δρώμενο Μεσοτόπου "Κουδουνάτοι".
3)Το πασχαλινό έθιμο της Μόριας "Η περιφορά της ρόκας".
4)"Η κούνια της Λαμπρής".

Το τέλος αυτής της όμορφης συνάντησης βρήκε μαθητές και εκπαιδευτικούς πιασμένους στον κύκλο να χορεύουν τοπικούς παραδοσιακούς χορούς......
Υπεύθυνοι καθηγητές για την προετοιμασία της συγκεκριμένης πολιτιστικής

δράσης ήταν:
Γαλιώτου Κατερίνα, Μαργαρίτη Μάγδα Βλαχάκη Μάγδα, Μουρουγιάννης Χριστόφορος, Λασκαρίδης Ιγνάτιος, Σαραντίδης Ευθύμιος.
Πολλές ευχαριστίες στον κύριο Παπακώστα Χρήστο για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας το ενδιαφέρον και την διάθεση συνεργασίας για το μέλλον,καθώς επίσης και στον πολιτιστικό σύλλογο Παμφίλων για το στήσιμο της κούνιας και την φιλοξενία.

Η δραστηριότητα στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών και των εκπαιδευτικών ήταν έκδηλο. Αδιαμφισβήτητα, άλλωστε, η επαφή με την παράδοση συντηρεί και προάγει δεξιότητες φαντασίας και δημιουργικής έκφρασης, απαραίτητα συστατικά της πνευματικής ανάπτυξης και εξέλιξης κάθε ανθρώπου.

Γυμνάσιο Λουτρόπολης Θερμής                                                                                                                                                      Powered by Laskaridis I.®

Copyright © 2014. All Rights Reserved.