Πύργοι Θερμής Λέσβου

  Τηλ.: 22510 71301
  email: mail@gym-loutrop.les.sch.gr

Η περιοχή μας

Βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής, οι ομώνυμοι Πύργοι που ακόμη και σήμερα εντυπωσιάζουν με την αρχιτεκτονική τους χάρη. Αυτοί ήταν οχυρές εξοχικές κατοικίες, κέντρα αγροτικών κτημάτων όπου παραθέριζαν οι εύποροι κάτοικοι της Μυτιλήνης. Εν μέσω Πύργων και δένδρων ξεπροβάλλει η Παναγιά η Τρουλωτή, ένας εξαιρετικός βυζαντινός ναός που κατά την παράδοση χτίστηκε το 803 από την αυτοκράτειρα Ειρήνη την Αθηναία. Περισσότερα »

Αναζήτηση

Είσοδος στο e-class

Π. Σ. Δ.

Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Παρατηρητήριο

Ψηφιακό Σχολείο

ΛΕΣΒΟΣ-ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

1685350672644

 

Στο πλαίσια της δράσης "Λαϊκά δρώμενα και γιορτές από τον κύκλο του χρόνου στη Λέσβο", πραγματοποιήθηκαν δύο επιμέρους "ανταμώματα", ένα εξ αποστάσεως και ένα δια ζώσης, όπου συνδυάστηκαν η ενημέρωση και η επιστημονική κατάρτιση με τη βιωματικότητα, ώστε η προσέγγιση με τη λαϊκή μας παράδοση να είναι πολύπλευρη και ολοκληρωμένη.

Ειδικότερα, την Τρίτη, 23 Μαΐου 2023, μαθητές της β' τάξης του Γυμνασίου Θερμής συναντήθηκαν διαδικτυακά με τον αναπληρωτή καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κύριο Χρήστο Παπακώστα, με ειδίκευση στο γνωστικό αντικείμενό "Λαογραφία και παραδοσιακός χορός".
Στο πρώτο μέρος της συνάντησης, οι μαθητές/τριες έκαναν διάλογο με τον καθηγητή, κατά τη διάρκεια του οποίου, προσδιορίστηκε η έννοια της παράδοσης, κατανόησαν ότι ο συγκεκριμένος όρος δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αλλά η παράδοση αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό, που αναπτύσσεται και εξελίσσεται και συνειδητοποίησαν ότι οι ίδιοι είναι φορείς του ελληνικού τρόπου ζωής και κουλτούρας.
Στο δεύτερο μέρος της διαδικτυακής συνάντησης, οι μαθητές παρουσίασαν το Λαμπριάτικο έθιμο της κούνιας στη Λέσβο, αλλά και απάντησαν σε ερωτήσεις και σχόλια του κυρίου Παπακώστα.
Στη διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχαν και μαθητές από το Γυμνάσιο Παμφίλων, με την καθοδήγηση των υπευθύνων καθηγητών: Σαραντίδη Ευθύμιο, Λασκαρίδη Ιγνάτιο και Μουρουγιάννη Χριστόφορο.

Σε δεύτερη φάση, την Πέμπτη, 25 Μαΐου 2023, μαθητές από τα Γυμνάσια Θερμής, Μόριας και Παμφίλων συναντήθηκαν, στα πλαίσια της ίδιας δράσης, που υλοποιείται με πρωτοβουλία της β΄τάξης του Γυμνασίου Θερμής, στο εξωκλήσι, Άγιος Νικόλαος των Παμφίλων.
Οι μαθητές και μαθήτριες των σχολείων ήρθαν σε επαφή με την παράδοση, τον πολιτισμό και τα έθιμα του τόπου τους, παρουσιάζοντας τις εργασίες τους με τα εξής θέματα:
1) Το ποδαρικό της πρωτοχρονιάς.
2) Το αποκριάτικο δρώμενο Μεσοτόπου "Κουδουνάτοι".
3)Το πασχαλινό έθιμο της Μόριας "Η περιφορά της ρόκας".
4)"Η κούνια της Λαμπρής".

Το τέλος αυτής της όμορφης συνάντησης βρήκε μαθητές και εκπαιδευτικούς πιασμένους στον κύκλο να χορεύουν τοπικούς παραδοσιακούς χορούς......
Υπεύθυνοι καθηγητές για την προετοιμασία της συγκεκριμένης πολιτιστικής

δράσης ήταν:
Γαλιώτου Κατερίνα, Μαργαρίτη Μάγδα Βλαχάκη Μάγδα, Μουρουγιάννης Χριστόφορος, Λασκαρίδης Ιγνάτιος, Σαραντίδης Ευθύμιος.
Πολλές ευχαριστίες στον κύριο Παπακώστα Χρήστο για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας το ενδιαφέρον και την διάθεση συνεργασίας για το μέλλον,καθώς επίσης και στον πολιτιστικό σύλλογο Παμφίλων για το στήσιμο της κούνιας και την φιλοξενία.

Η δραστηριότητα στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών και των εκπαιδευτικών ήταν έκδηλο. Αδιαμφισβήτητα, άλλωστε, η επαφή με την παράδοση συντηρεί και προάγει δεξιότητες φαντασίας και δημιουργικής έκφρασης, απαραίτητα συστατικά της πνευματικής ανάπτυξης και εξέλιξης κάθε ανθρώπου.

Από την κεραμική του παρελθόντος στη 3D εκτύπωση του σήμερα

ker3D1

 

Οι μαθητές της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Θερμής της Λέσβου στο πλαίσιο του μαθήματος της τεχνολογίας πραγματοποίησαν ένα project με τίτλο "Από την κεραμική του παρελθόντος στη 3D εκτύπωση του σήμερα". Επισπεύτηκαν το εργοστάσιο κεραμικής Εργάνη και το 3D shop τα οποία βρίσκονται και τα δύο στην αγορά της Μυτιλήνης. Επίσης, επισπεύτηκε στο σχολείο μας ο κύριος Ηλίας Κουρτζής ο οποίος είναι 5ης γενιάς κεραμίστας και μίλησε για τη τέχνη της κεραμικής. Τέλος, κατασκεύασαν τα δικά τους μοντέλα με πηλό και στην συνέχεια σχεδίασαν αντίγραφα τους με την εφαρμογή tinkercad και τα εκτύπωσαν στον τρισδιάστατο εκτυπωτή. Δείτε ολοκληρωμένο το project στο ΒΙΝΤΕΟ!

 

 

Δημιουργία κατάλληλου μαθησιακού κλίματος που αποσκοπεί στην βελτίωση της σχέσης μαθητών/τριων με τους εκπαιδευτικούς με την χρήση διδακτικών επισκέψεων κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς

sxeseis23

 

Οι εκπαιδευτικές εκδρομές έχουν αναμφίβολα αρκετά οφέλη .Ένα από αυτά είναι η βελτίωση της σχέσης των μαθητών με τους εκπαιδευτικούς. Ξεφεύγοντας από την καθημερινότητα της τάξης και ανταλλάσοντας νέες εμπειρίες οι μαθητές μπορούν να χτίσουν την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό μεταξύ τους αλλά και με τον εκπαιδευτικό , όπως και να αναπτύξουν το συναίσθημα της ενσυναίσθησης. Ως εκ τούτου με τις εκπαιδευτικές εκδρομές επιδιώκουμε συν τοις άλλοις να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές τους δεξιότητες από τη στιγμή που περνάμε αρκετό χρόνο ως ομάδα. ΄Ετσι, όταν επιστρέψουν στην τάξη είναι καλύτερα εφοδιασμένοι για να συνεργαστούν με τους συμμαθητές τους αλλά και με εμάς τους καθηγητές τους. Σκοπός μας είναι να δουν οι μαθητές  τη διδακτική επίσκεψη ως μια ευκαιρία προκειμένου να ανατροφοδοτηθεί το πλέγμα των σχέσεων που κτίζεται κάθε μέρα στο σχολείο. Στόχος είναι μέσα από την ευχάριστη ατμόσφαιρα της εκδρομής να ενδυναμωθούν οι σχέσεις  μας με τους  μαθητές και να δοθεί μια ευκαιρία καλύτερης αλληλογνωριμίας. Επίσης μέσα από τις διδακτικές επισκέψεις δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε αλήθειες για τους μαθητές μας που δεν μπορούμε να τις ανακαλύψουμε μέσα από τη διδασκαλία, να ανακαλύψουμε ταλέντα τους , τι υπάρχει πίσω από το προφίλ του μαθητή. Αυτά είναι πολύτιμα στοιχεία που θα τα λάβουμε υπόψη προς αξιοποίηση του διδακτικού μας έργου. Τέλος σκοπός μας είναι χάρη στη βελτίωση των σχέσεων που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εκδρομής  οι μαθητές να έχουν περισσότερο σεβασμό για τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της γενικότερης συμπεριφοράς τους μέσα στην  τάξη.

Μέρος του υλικού που παρήχθη κατά τη δράση , μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.thinglink.com/scene/1717752665275892580

Κυκλοφορώ με ασφάλεια

20230516 115333 

 

Την Τρίτη 16 Μαΐου 2023, στο πλαίσιο της δράσης «Κυκλοφορώ με ασφάλεια ως ποδηλάτης», με
υπεύθυνους καθηγητές τους Σαραντίδη Ευθύμιο και Λασκαρίδη Ιγνάτιο, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πληροφορικής και στον αύλειο χώρο του σχολείου μας, δραστηριότητα για το ποδήλατο και την ασφάλεια, με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Θερμής
και διήρκεσε δύο διδακτικές ώρες. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας, στην αίθουσα πληροφορικής παρουσιάστηκε στους μαθητές το power point "Ατυχήματα στην εφηβική ηλικία-προσέχω ως ποδηλάτης" του Ινστιτούτου υγείας του παιδιού.Κατόπιν έγινε συζήτηση και απαντήθηκαν οι ερωτήσεις και οι απορίες των μαθητών/τριών.
Τη δεύτερη διδακτική ώρα, έγινε πρακτική εξάσκηση με χρήση ποδηλάτων σε ασκήσεις ευκινησίας και ισορροπίας.
Η δραστηριότητα στέφθηκε με επιτυχία, καθώς οι μαθητές/τριες διασκέδασαν, χάρηκαν την εξάσκηση με τα ποδήλατα και έμαθαν πολύτιμες πληροφορίες για την κυκλοφοριακή ασφάλεια.

 

 

20230516 230152

ΠΛΑΝΗΤΕΣ – ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

348961321 305742491775764 9191151958530727007 n

 

Οι μαθητές στα πλαίσια δράσης που διοργανώθηκε στο σχολείο είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους με θέμα τους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος, τους αστεροειδής και τον τρόπο δημιουργίας του Πλανητικού Συστήματος. Η δράση πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο και τον Μαιο του 2023 και είχε τρεις άξονες:
Α. Παρουσίαση με την χρήση ΤΠΕ (power point και video) από την καθηγήτρια ΠΕ04 σχετικά με τους πλανήτες και το ηλιακό σύστημα- συζήτηση και αλληλεπίδραση στην τάξη
B. Επίσκεψη των μαθητών στο Πλανητάριο στην Αθήνα
Γ. Κατασκευή 3D μοντέλων με τους πλανήτες με την βοήθεια του καθηγητή Τεχνολογίας του Γυμνασίου Θερμής
Οι μαθητές επικεντρώθηκαν στο ζήτημα δημιουργίας του πλανητικού συστήματος και στην σύσταση και σύνθεση της ατμόσφαιρας των πλανητών του Ηλιακού μας Συστήματος και ενημερώθηκαν για τα φαινόμενα όπως έκλειψη Ηλίου, Έκλειψη Σελήνης.

Γυμνάσιο Λουτρόπολης Θερμής                                                                                                                                                      Powered by Laskaridis I.®

Copyright © 2014. All Rights Reserved.